niedziela, 31 lipca 2016

Kapusta - surówka - sałatka - zapiekanka - przepisy kulinarne

Potrawy z kapusty - surówka- sałatka - zapiekanka


Surówka z marchewką i szczypiorkiem
  • kawałek białej kapusty
  • mała marchewka
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
Kapustę oczyścić i dość drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Obrać marchewkę, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Kapustę wymieszać z marchewką i szczypiorkiem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połączyć z majonezem i śmietaną.

Sałatka z jabłkiem i koperkiem
  • kawałek główki czerwonej kapusty
  • łyżka soku z cytryny
  • jabłko
  • koperek
  • 2 łyżki oleju
  • sól, cukier
Kapustę oczyścić i poszatkować, następnie wrzucić do gorącej wody, gotować na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce, aż zrobi się miękka. Odcedzić, ostudzić, skropić sokiem z cytryny. Jabłko obierz, pokrój w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Kapustę połączyć z jabłkiem i koperkiem, doprawić do smaku solą i cukrem, polać olejem, wymieszać.

Zapiekanka z brukselki z żółtym serem
  • 75 dag brukselki
  • 1 łyżka oleju
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • cukier, sól
Brukselkę oczyścić i opłukać. Wrzucić na lekko osolony i posłodzony wrzątek i ugotować na półmiękko w odkrytym naczyniu. Dokładnie osączyć i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Posypać serem i tartą bułką. Całość wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.
Więcej informacji o kapuście - rodzajach, gatunkach i zastosowaniu znajdziesz tutaj:


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz