niedziela, 17 stycznia 2021

Cykoria - zdrowie - uroda i przepisy

Cykoria - zdrowotne właściwości i zastosowanie

 
Dokładnie nie wiadomo skąd pochodzi cykoria, ale znano to warzywo już w starożytności na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Przypominająca swym wyglądem sałatę cykoria jest rośliną zimową i od listopada do kwietnia możemy cieszyć się jej smakiem. W kuchni polskiej cykoria nie cieszy się popularnością, choć to bardzo zdrowe warzywo o bardzo małej ilości kalorii, mogące być dodatkiem do każdej diety. Cykoria występuje w ośmiu gatunkach, a znana jest też w basenie Morza Śródziemnego, w Azji, Europie i w Afryce (Etiopia). W Polsce można spotkać dwa jej gatunki: cykoria podróżnik i cykoria endywia. Korzeń cykorii podróżnik używany jest do wyrobu kawy zbożowej. Służy też jako dodatek do gotowanego mleka przy przyrządzaniu mlecznej kawy i ma niesamowity smak i zapach, którego nigdy ten, kto pił taką kawę nie zapomni. Nie posiada kofeiny, więc pijąc kawę z cykorii - wzmacniamy organizm.
Cykorię można kupić na targu, lub w supermarketach i z powodzeniem zastąpi małowartościową teraz w zimie sałatę. Zimą można zajadać cykorię, która też zadba o naszą odporność. Tę roślinę bardzo łatwo rozpoznać po liściach, lancetowatych i jasnoniebieskich kwiatach. Zajadamy się liśćmi, które tworzą małe kolby - podobne do kukurydzianych. Dostarcza nam cennych minerałów i witamin takich jak: magnez, mangan, żelazo, potas, sód, fosfor, cynk, karoten, kwas foliowy, witamina B1, B2 i C. Zawiera także laktucynę i laktukopikrynę, które nadają cykorii delikatny smak goryczki. 

Zdrowotne działanie cykorii


Cudowne właściwości zdrowotne cykorii znano już w starożytności. Wykorzystywano ją do uzdrawiania poprzez dietę i napary. Ze względu na dużą zawartość inuliny, czyli naturalnego probiotyku, który pobudza wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, cykoria nie tylko wpływa pozytywnie na pracę jelit, lecz także wzmacnia odporność organizmu i pomaga usuwać z niego toksyny. Zaleca się by kobiety w ciąży jadły cykorię, bo to dobrze wpływa na zdrowie matki i rozwój układu nerwowego maluszka. Bardzo potrzebna jest kobietom w okresie laktacji, gdyż zwiększa laktację i zapewnia większą ilość mleka do karmienia dziecka.

Bardzo korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy, reguluje pracę wątroby powodując wytwarzanie większej ilości żółci potrzebnej do trawienia pokarmów. Pobudza organizm do tworzenia czerwonych krwinek i dobroczynnie wpływa na poprawę pracy nerek. Kto ma wysoki cholesterol, zmaga się z cukrzycą - powinien włączyć do diety cykorię.  Dzięki zawartości betakarotenu cykoria poprawia koloryt skóry, a zawarta w niej witamina A odmładza skórę i cudownie wpływa na urodę. Z powodu dużej ilości karotenu - dobrze wpływa na oczy. Zapobiega powstawaniu zaćmy i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Reguluje gospodarkę wodną w organizmie.

Najwięcej skorzystamy, gdy będziemy zajadać się cykorią "na surowo" zjadając liście, a także dodając je do surówek i sałatek. Bardzo dobrze smakuje z orzechami, owocami, serem. Jest gorzka w smaku, więc aby pozbyć się goryczki, która jest w liściach zewnętrznych i głąbie - po prostu je usuwamy. Nie kroimy cykorii nożem, jeśli chcemy zmniejszyć jej listki - rozrywamy je palcami. I dokładnie płuczemy. Trzeba uważnie obejrzeć cykorię, by nie było na liściach żadnych plam, które powstają gdy cykoria nie jest świeża. Wybierając cykorię - wybieramy roślinę o jak najbielszych liściach. Im mniejsza główka i bardziej przylegające listki – tym smaczniejsza i wyrazistsza w smaku. 

Cykoria to idealne warzywo dla tych, którzy chcą się odchudzać. Znajdują się w niej fruktany, które wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywanie cykorii sprzyja zwalczaniu wolnych rodników i wzmacnianiu układu odpornościowego. a tonik z liści cykorii działa łagodząco na rozmaite stany zapalne, może być też pomocny przy leczeniu z łuszczycy i trądziku. Przeciwdziała stresom, a jedzenie cykorii przed snem pomaga wyciszyć się i odprężyć.


Przeciwwskazania

  • Nie mogą objadać się cykorią osoby, które chorują na wrzody żołądka lub mają jakieś zapalenia żołądka. 
  • Cykoria powoduje wzrost apetytu, więc osoby z nadwagą powinny uważać i nie przejadać się cykorią. 
  • Jeżeli wystąpi jakakolwiek alergia na cykorię - trzeba udać się do lekarza.
  • Uboczne działanie
  • Nadmierna ilość cykorii może powodować ból brzucha, nudności oraz zgagę. 

Przepisy z cykorii


I choć cykoria sałatowa najlepiej smakuje na surowo, to można ją zapiekać i gotować. Przyrządzone z cykorii łódeczki wypełnione nadzieniem warzywnym czy też jak ktoś woli mięsnym są pyszne i oryginalne. 

Przekąski


Cykoria doskonale smakuje z orzechami, serami: kozim, pleśniowym, fetą czy gorgonzolą. A liście cykorii możemy podawać z sosem lub dipem czosnkowym. 

Farsz można przygotować ze wszystkiego co lubimy: sera, ryżu, pieczarek, awokado. To doskonałe warzywo, aby z nim kulinarnie eksperymentować.  

Sałatka z cykorii na kolację


Młode listki cykorii, jabłko i orzechy włoskie - mieszamy, dodajemy ulubiony sos lub przyprawy.
 

Zestaw zimowy


Cykoria, jabłko, seler, ogórek kwaszony, szczypiorek, 
sos z majonezu i czosnku;

Cykoria, kiwi, płatki migdałowe, 
sos z jogurtu naturalnego, soku z cytryny, soli i pieprzu;

Cykoria, jabłko, cebula dymka, 
sos ze śmietany i musztardy.

Zapiekanka


Składniki:
  • makaron
  • cykoria
  • ser
  • przyprawy 
  • sos
Składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem beszamelowym i zapiekać ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 

Zapiekanka


Składniki:
  • 2 główki cykorii
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka musztardy
  • kilka plastrów ulubionego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cykorię obgotować przez ok. 5 minut w osolonej wodzie. gotujemy najpierw przez około 5 minut w osolonej wodzie. Po obgotowaniu cykorii kroimy ją na pół i układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 220°C.

Sos beszamelowy:
W rondelku roztapiamy masło i powoli dodajemy mąkę i aby nie zrobiły się grudki - cały czas mieszamy. Gdy rozmieszamy składniki dodajemy mleko, musztardę oraz przyprawy i mieszamy - najlepiej trzepaczką. Cały czas gotujemy na małym ogniu aż do zagęstnienia sosu.

Sałatki z cykorii


Składniki:
  • 4 cykorie
  • 150 g żółtego sera
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka łyżek majonezu
  • cukier, sól i biały pieprz do smaku
Cykorię kroimy wzdłuż i potem w plasterki. Dodajemy starty ser, czosnek i sok z cytryny. Mieszamy z majonezem i dodajemy przyprawy.  

Składniki:
  • 4 cykorie
  • 1 awokado
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Cykorię kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki. Dodajemy pokrojone jajko i awokado. Następnie sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość delikatnie mieszamy.

Składniki:
  • 4 cykorie
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęk szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
Cykorię kroimy wzdłuż, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy, oliwki możemy pokroić, lub dodać w całości. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
 

Kawa z cykorii


Korzeń cykorii od dawna jest wykorzystywany do robienia kawy. Najpierw trzeba go wysuszyć, uprażyć i rozdrobnić. I dodać do wody - przypomina kawę rozpuszczalną, lub wrzucić do gotującego się mleka. Smakuje wybornie i taka kawa jest bardzo zdrowa. Nie ma kofeiny, przyspiesza przemianę materii, zwiększa uczucie sytości, a pita z dodatkiem mleka zwiększa przyswajalność magnezu oraz białka.
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com

1 komentarz:

  1. Cykorię warto mieć w swoim ogrodzie. Taka wyhodowana na własnej ziemi, to jest coś! :)

    OdpowiedzUsuń