czwartek, 13 listopada 2014

Gatunki ryżu - jego kolor - przepisy

Rodzaje ryżu - kolor i proste przepisy na dania z ryżu


Gatunków ryżu na rynku mamy dostatek, bo aż około 150 tysięcy. Ryż jest jednym z najlepszych obiadowych dodatków i może jednocześnie stanowić pożywną i lekkostrawną podstawę rozmaitych dań. O jakości dania decyduje umiejętne dobranie odpowiedniego gatunku ryżu i ułatwi to zdecydowanie jego przygotowanie. Jeśli robisz sałatkę, to najlepszy będzie ryż sypki, aby łatwo dał się wymieszać z pozostałymi produktami. Gdy używamy ryżu do gołąbków, to powinien on być bardziej kleisty, aby stworzył z pozostałymi składnikami zwartą całość. Jeżeli masz wątpliwości jak ugotować ryż - gotuj go zawsze w proporcji 1:6 (1 kubek ryżu i 6 kubków wody) i odcedź go po ugotowaniu. Ryż możesz gotować z dodatkiem szafranu lub kurkumy.

Ze względu na długość ziaren ryż możemy podzielić na:


Krótkoziarnisty - ma małe, owalne ziarenka bogate w skrobię o długości okolo 5 mm. Gotuje się go około 5 minut, a potem trzyma 10 minut pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu jest miękki i kleisty. Idealny do farszu i azjatyckich potraw jedzonych pałeczkami. 
Sposób gotowania: Na kubek ryżu bierzemy kubek wody.

Średnioziarnisty - Jego ziarna mają 3 razy większą długość niż przekrój (ok. 6 mm), a po ugotowaniu stają się kleiste. Ryż jest idealny do farszów, zapiekanek, deserów i risotto. Można go dodawać do zup, które z powodzeniem zagęści.
Sposób gotowania: Kubek ryżu wsypać do 1,5 kubka wody. 

Długoziarnisty - jedna z najpopularniejszych odmian białego ryżu. Ma długie, białe ziarna o długości ponad 7 mm, a jego odmianą jest ryż Basmati (najdroższy) i Jaśminowy (bardzo aromatyczny). Umiejętnie ugotowany jest miękki i sypki. Ugotowany w zbyt dużej ilości wody może stać się kleisty. Jest doskonałym dodatkiem do dań (zup i sałatek). 

Inne rodzaje ryżu


Dziki - jest odmianą wodnej trawy. Ma długie, czarne ziarenka, orzechowy smak i gumowatą konsystencję. Ryż ten jest bardzo drogi i można go dostać i stosować w mieszankach. Gotuje się go 25 minut i jest stosowany do sałatek i dań mięsnych (dziczyzna, ryby, drób).

Brązowy - zwany także naturalnym lub pełnoziarnistym, nieoczyszczonym ryżem. Jest to najbardziej wartościowy ryż i najbardziej odżywczy. Ma beżowy kolor i orzechowy aromat. Wymaga gotowania 30-40 minut i nie klei się. Dodajemy go do sałatek i farszów.

Arborio - Carnaroli - Loto - to włoskie odmiany ryżu krótkoziarnistego przeznaczona na risotto. Gotuje się go bardzo powoli (około 30 minut) podlewając niewielkimi ilościami bulionu, który dobrze wchłania. Po ugotowaniu jest jędrny, ale ma kremową konsystencję. Dobry jest do zup i deserów.

Basmati - ryż o białych lub brązowych, długich ziarnach. Ma lekko orzechowy zapach i smak. Nie skleja się i nadaje się do sałatek.

Japoński - kleisty o krótkich ziarnach, które po ugotowaniu nie sklejają się i mają słodki smak. Ryż ten stanowi podstawę sushi.

Jaśminowy - ma białą barwę, kwiatowy zapach i delikatnie słodki posmak, a podczas gotowania nie skleja się. Pasuje do deserów, warzyw i sałatek.

Parboiled - to ryż biały długoziarnisty - ryż ten jest moczony, a potem parowany lub podgotowywany oraz suszony. Dzięki temu szybko się gotuje. Ma żółtawy kolor i wysoką wartość odżywczą - bogaty jest w witaminę B1 i magnez. Gotuje się go 10 minut i nigdy nie jest klejący, jednakże bardzo szybko jełczeje. Idealny jest do zup i sałatek.

Kolory ryżu 


Ryż biały - jest najbardziej popularny i ma delikatny smak. Podawany jest procesowi tzw. polerowania, przez co nie jest bogaty w składniki odżywcze. Czas gotowania tego ryżu wynosi około 20 minut.

Ryż brązowy - bardzo odżywczy o charakterystycznym orzechowym smaku - zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały. Dobry dodatek do farszów.

Ryż czerwony - to ryż niełuskany, bardzo podobny do brązowego i odżywczy.  

Ryż czarny - nazywany także dzikim - jest niełuskany o dużej zawartości składników odżywczych i antocyjany, czyli przeciwutleniacze pomocne w walce z nowotworami. Po ugotowaniu zmienia barwę na fioletową.

Ryż żółty - słodki i kleisty - bardzo popularny w krajach azjatyckich. W Polsce znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością.  

Jak odmienić smak ryżu?


Szafran i kurkuma - barwią ryż na ładny, żółtawy odcień i nadają mu ostrzejszego smaku. Szczyptę szafranu moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy i wlewamy kolorowy płyn do wody, w której będziemy gotować ryż.

Curry - mieszanka ziół dodawana do ryżu podawanego jako składnik dań orientalnych, nada im ciekawego smaku.

Zioła - do gotującego się ryżu możemy dodać gałązkę świeżego tymianku, albo szczyptę rozmarynu, co doda im smaku.



Przepisy na dania z ryżu


Faszerowane cukinie

Składniki
  • 7 malutkich cukinii (mini cukinii)
  • 10 dag ryżu brązowego
  • por, natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 1/2 czilli
  • oliwa z oliwek
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki pistacji
  • 5 dag masła
  • listek laurowy
  • kmin rzymski, kolendra
  • pieprz, sól
  • goździki, cynamon, kardamon
Sposób wykonania: Odciąć 1 koniec z cukinii i wydrążyć środki. Ryż gotować na sypko, a przyprawy przesmażyć na maśle, dodając por i czosnek, a następnie paprykę i czilli. Wszystko razem poddusić, wsypać rodzynki, ryż, posiekane pistacje i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinię, przykryć odciętymi końcami i ułożyć w żaroodpornym, natłuszczonym naczyniu. Skropić wszystko oliwą z oliwek i piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a potem 5 minut w temperaturze 250 stopni C.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki
  • główka kapusty włoskiej
  • 20 dag średnioziarnistego ryżu
  • 2 cebule
  • papryka
  • pieczarki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz ziołowy
  • 2 l bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 dag rodzynek
  • sól, pieprz
Sposób wykonania: Ugotować ryż na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją we wrzątku i po kolei zdejmować liście, wycinając z nich nerwy. Posiekać i zrumienić na oleju cebulę i paprykę z grzybami i dodać do ryżu. Wymieszać z jajkami, przyprawić. Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i formować tak, aby liście mocno otoczyły farsz. Uformowane gołąbki układać w garnku i gotować pod przykryciem około 1,5 godziny na małym ogniu. Zrumienioną na maśle mąkę dodać do sosu i jeszcze gotować 5-10 minut.

Szybka zapiekanka

30 dag średnioziarnistego ryżu ugotować na półmiękko we wrzątku z dodatkiem przypraw. Paprykę, cebulkę, grzybki, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Dodać do ryżu razem ze szklanką groszku. Przyprawić, przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia i piec około 30 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.

Risotto z zielonym groszkiem

Składniki
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki bobu mrożonego
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz
Sposób wykonania: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając usmażyć ją na rumiano. Zagotować bulion, a do cebuli dodać ryż i przesmażyć go cały czas mieszając, aby cały pokrył się oliwą. Do tak przygotowanego dania dodać pół szklanki podgrzanego bulionu, zamieszać i gotować, aż się całkowicie wchłonie. Dodać następne pół szklanki bulionu i co jakiś czas mieszając - czekać aż wchłonie się cały bulion. Robić tak, aż ryż uzyska kremową konsystencję. Wsypać groszek, oraz ugotowany i obrany ze skórki bób. Gotować jeszcze około 5 minut. Tak gotowe risotto wymieszać z parmezanem, doprawić do smaku i od razu jeść. Smacznego.

Tofu w pesto

Składniki
  • 30 dag ryżu długoziarnistego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • tofu (może być wędzone)
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki zielonego pesto z bazylią
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Sposób wykonania: Wypłukać ryż, wsypać do bulionu i zagotować. Gotować pod przykryciem, aż stanie się miękki i odstawić. Tofu (można podsmażyć) posyp przyprawami. Do natłuszczonego żaroodpornego naczynia włożyć ryż z pozostałym płynem, a na wierzch ułożyć pokrojone w kostkę lub paski tofu posmarowane pesto. Ryż posypać wiórkami masła i piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Smacznego!



© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz