Największym dobrodziejstwem żywieniowym wedle filozofii kuchni Dalekiego Wschodu jest kasza jaglana. Wyrabiana jest z prosa zwyczajnego, które było w dawnej Europie bardzo popularnym zbożem i teraz na szczęście powraca na nasze stoły. Proso jest uprawiane nie tylko w Europie, ale także w Chinach, Afryce i Nepalu, Rosji, Zachodniej i Środkowej Azji, w Północnych Indiach i Japonii. Ma szerokie zastosowanie jako zboże, jako dodatek do żywności i warzenia piwa, do produkcji cukru gronowego, a także jako karma dla zwierząt i domowego ptactwa. W czasach obecnych w Polsce nie jest tak doceniana jak dawniej, a przecież to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz.
Lecznicze właściwości i wartości odżywcze kaszy jaglanej
Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza, fosforu i miedzi. Zawiera dużo aminokwasów, zaopatruje nasz organizm w białko i tłuszcz. Zawiera lecytynę poprawiającą pamięć i regulującą ilość cholesterolu. Kasza jaglana posiada więcej soli mineralnych niż inne zboża takie jak pszenica, jęczmień i żyto. Podczas trawienia te wartościowe składniki uwalniają się i przedostają do krwi, dzięki czemu nasz mózg ma stały dopływ energii. Zawiera dużo białka, a mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku.
Produkty z prosa są polecane osobom będącym na diecie lekkostrawnej i bezglutenowej (chorzy na celiakię), a także dla osób cierpiących na niedokrwistość. Kasza jaglana ma naturę neutralną, nie uczula, dlatego też osoby borykające się z problemem alergii pokarmowej mogą po nią sięgać tak często jak chcą. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma wysoką wartość energetyczną, jest zasadotwórcza (wspomaga trawienie i usuwa nadmiar kwasu), łagodzi zgagę. Nie wychładza organizmu, ma właściwości antywirusowe dlatego też polecana jest osobom, które marzną, usuwa śluz z organizmu dlatego dobrze jest zajadać produkty z kaszy podczas infekcji gdyż pomaga w usuwaniu mokrego kaszlu i kataru.
Jedząc kaszkę jaglaną (jagły, jaglanka) wzmacniamy i pobudzamy osłabiony i wychłodzony organizm, gdyż ma bardzo duże właściwości odżywcze. Kasza jaglana jest zaraz po kaszy gryczanej największą bombą witaminową i odżywczą. Spożywanie kaszy jaglanej zaleca się osobom, które walczą z chorobami nowotworowymi jak również zalecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów. Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków. O obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.
Poprawia urodę
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).
Kto nie powinien jeść kaszy jaglanej?
- Chorzy na cukrzycę powinni uważać, bo tak jak inne kasze, jaglanka jest kaloryczna: (na 100 g kaszy jaglanej przypada ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50). Wysoki indeks glikemiczny produktu znaczy, że szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca.
- Osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.
Gdzie kupić kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest dostępna we wszystkich sklepach spożywczych, warzywniakach i w sklepach ze zdrową żywnością. Jest znana, ale nie zawsze lubiana, gdyż ma bardzo oryginalny smak i jak źle się ją przygotuje - bywa gorzka. Z powodu oryginalnego smaku doskonale komponuje z daniami słonymi i słodkimi, deserami ze śliwkami i jabłkami, można z mąki jaglanej wypiekać chlebki i bułeczki.
Przygotowanie kaszy jaglanej aby nie była gorzka
Kasza jaglana bardzo często po ugotowaniu ma gorzki smak i może zepsuć całe wykwintne danie. Żeby pozbyć się goryczki z kaszy - trzeba ją odpowiednio przyrządzić.
- przed ugotowaniem przelać najpierw zimną wodą, a potem gorącą
- można wrzucić kaszę do wrzątku, odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej gotującej się wody
- można kaszę namoczyć na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny (co powoduje unieczynnienie fityniany - związków zawartych w kaszach, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych.
Kasza jaglana na sypko
- 1 szklankę kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, zawijamy w koc (lub wkładamy do piekarnika) i odstawiamy na około godzinę.
Kasza jaglana kleista
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3,5 szklanki wody
Przed ugotowaniem kaszy wymieszać ją z niewielką ilością wody lub mleka. Gotować około 30-40 minut.
Można też przyrządzić kaszę w inny sposób
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
Wypłukać na sitku pod bieżącą wodą i wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju (albo sklarowanego masła). Gdy woda wsiąknie w ziarno - wyłączyć kuchenkę i przykryć kaszę na parę minut. Tak ugotowana jest sypka i można ją używać do przygotowania innych potraw.
Kasza jaglana pasuje do wszystkiego. Na słodko, na słono, jako zamiennik bułki tartej, a ugotowana doskonale skleja inne produkty. Można do niej dodać bakalie, pestki, smakuje z masłem, cynamonem i miodem lub cukrem. Albo w inny sposób - dodając oliwki, suszone pomidory, oregano i inne warzywa. Kasza może być dodatkiem do farszu, zup czy kotletów.
Oczyszczająca dieta z kaszą jaglaną
Medycyna chińska i kuchnia ajurwedyjska zaleca kaszę jaglaną gotowaną na wodzie z dodatkiem bakalii na śniadanie. Taki posiłek (100g kaszy = ok. 350 kalorii), jest sycący, lekkostrawny i oczyszczający nasz organizm ze zgromadzonych w nim toksyn. Kasza jaglana jest doskonałym, oczyszczającym produktem spożywczym i dobrze jest zrobić sobie kilkudniową dietę na kaszy jaglanej. Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki, (które to są jedną z przyczyn zachorowania na nowotwory), zapobiegają powstaniu raka.
Więcej informacji na temat uzdrawiania możesz znaleźć na blogu
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com
Nie ma jak to dobra kaszka jaglana :-)
OdpowiedzUsuń