PRZEPISY WEGE EVI


Sos winegret



Wszystkie gatunki sałaty jada się na ogół na surowo, przyprawione sosem i świeżymi ziołami, które dodają aromatu i wzmacniają smak. Sałata jest zdrowym dodatkiem do posiłków, ale może być też samodzielnym daniem. Najczęściej przyprawiamy ją sosem winegret. Jak zrobić sos winegret? 

Składniki 
  • 1 część octu winnego 
  • 3 części oleju 
  • zioła i przyprawy - według upodobania 
Ubić w misce 4 łyżki octu winnego z solą i pieprzem (będzie ostrzejsza w smaku), dodać 2 łyżki musztardy. Ubijając wlać 12 łyżek oleju, aż sos zgęstnieje, przyprawić do smaku. Oprócz ziół można dodać czosnek, chrzan, orzechy, miód. Smacznego. 

Różyczki kalafiora w pachnącym sosie


Składniki: 
  • średniej wielkości kalafior 
  • łyżka masła ghee (klarowane) 
  • dwa ząbki czosnku 
  • łyżkę świeżej bazylii i oregano (oregano można zastąpić tymiankiem) 
Ugotowany kalafior zasmaż na maśle ghee z dodatkiem drobno pokrojonych 2 ząbków czosnku. Dodaj zioła, wymieszaj - smacznego :-)

Zalewajka


Składniki:
  • 4 ziemniaki 
  • mała włoszczyzna 
  • listek laurowy 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 
  • szklanka zakwasu na żur (albo żurek) 
  • cebula 
  • sól, pieprz, majeranek 
Można też dorzucić suszone grzyby (albo pieczarki uduszone na masełku) 

Sposób wykonania: 

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, oczyść włoszczyznę i cebulkę. Zalej produkty 1,5 litra wody, zagotuj. Wrzuć listek laurowy i ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Wlej zakwas i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku. 

Można dodać zrumienioną na oleju cebulkę, śmietanę. 

A oto parę przepisów na przysmaki z czosnkiem

Bardzo prostym daniem z surowym czosnkiem jest bruschetta: Rozgnieść ostrzem noża co najmniej jeden ząbek, rozsmarować go na kawałku chrupkiej grzanki, nałożyć na wierzch sporo posiekanych świeżych pomidorów, polać obficie oliwą z oliwek oraz posypać solą. – Po prostu rewelacja 

Niektórzy eksperci od sztuki kulinarnej wskazują, że połączenie surowego czosnku z jakimkolwiek tłuszczem – na przykład oliwą z oliwek czy majonezem – pozwala złagodzić najostrzejsze nuty smakowe. To po części wyjaśnia, dlaczego czosnek w guacamole, zmieszany z tłustym awokado, nie ma aż tak wyrazistego smaku, jak wtedy, gdy jemy go bez dodatków.

Klasyczne pesto


Prosty i pyszny przysmak, pozwalający zjadać większą ilość czosnku. Można użyć tyle ząbków czosnku ile akurat potrzebujesz zjeść. Sos znakomicie pasuje do gotowanego makaronu, na kanapki lub bruschettę, do sałatki fasolowej, jako omasta do różnego rodzaju kotletów, albo nadzienie. 

Składniki:
  • 30 g orzeszków piniowych 
  • duży pęczek świeżych liści bazylii 
  • 2 duże obrane ząbki czosnku 
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek 
  • sok z ćwiartki cytryny 
  • 30 g tartego parmezanu 
  • sól morska do smaku 
Lekko przysmażyć orzeszki piniowe na patelni, aż nabiorą delikatnie złocistobrązowego koloru. Umieścić podsmażone orzeszki i pozostałe składniki (za wyjątkiem parmezanu) w malakserze i miksować aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji – ja wolę, gdy nie jest całkowicie jednolita. Dodać parmezan i sól do smaku - pomieszać.

Aioli - Majonez czosnkowy


Ma uniwersalne zastosowanie w kuchni i wywodzi się z Prowansji na południu Francji, co wyjaśnia jego osobliwą nazwę. "Ai" to prowansalskie słowo oznaczające czosnek, zaś "oli" pochodzi od łacińskiego "oleum", czyli oleju. Aioli świetnie sprawdza się zarówno jako dip podawany z warzywami gotowanymi na parze, jak i sos. 

Składniki:
  • 3 duże obrane ząbki czosnku 
  • 2 żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu 
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 
  • 300 ml oliwy z oliwek 
  • Sok z ćwiartki cytryny 
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 
W moździerzu ugnieść czosnek ze szczyptą soli, aż zmieni się w pastę. Ubić w misce czosnek, żółtka i musztardę do uzyskania jednolitej mikstury. Wlewać oliwę powoli, nieprzerwanym strumieniem i ubijać, aż zostanie wchłonięta, a mieszanina zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i doprawić wedle gustu. By użyć aioli jako sosu, warto rozrzedzić go kilkoma kroplami ciepłej wody.

Herbata czosnkowa


Zalać 4 duże posiekane ząbki czosnku jedną szklanką wrzącej wody i zostawić na kilka minut, by wywar naciągnął. Dodać sok z połówki cytryny, łyżkę stołową octu jabłkowego oraz miód do smaku, po czym przelać do kubka. Teraz można powoli sączyć gorącą miksturę. By jej działanie było jeszcze bardziej dobroczynne, polecam także zjeść posiekane ząbki z dna kubka, które są łagodniejsze w smaku niż surowy czosnek. 

Jest wiele świetnych przepisów na dania ze świeżym czosnkiem, chociażby gazpacho. Można też zmiażdżyć ząbek i rozsmarować na grzance, albo pokroić czosnek bardzo cienko i włożyć między dwa kawałki jabłka – to maskuje jego smak.


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz