Jak je rozpoznać?
Zatrucia grzybami zdarzają się każdego roku, a wiele kończy się śmiercią. Dlatego przed wybraniem się na grzybobranie - warto zapoznać się z gatunkami grzybów najbardziej trujących i NIE ZBIERAĆ tych grzybów, których nie znamy. Najbardziej trujące grzyby bywają łudząco podobne do grzybów jadalnych. W związku z tym wybierając się do lasu, warto wiedzieć, jak je odróżnić. Jeżeli nie znamy się na grzybach i nie mamy wprawy w zbieraniu, ani nie wiemy jak odróżnić grzyby jadalne od trujących - lepiej w ogóle ich nie zbierać. A już zupełnie nie należy wierzyć w tak zwaną "próbę smakową", bo najbardziej trujące grzyby - mają łagodny smak i miły zapach.
Konsekwencje niewiedzy grzybiarzy-amatorów mogą być bardzo poważne, ponieważ grzyby trujące prowadzą do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby oraz zaburzenia akcji serca i oddychania, co w konsekwencji może doprowadzić do śmierci.
Gdy przyrządzasz potrawę z grzybów leśnych, na wszelki wypadek zostaw w lodówce próbkę tej potrawy dla sanepidu w razie gdyby wystąpiło jakieś zatrucie. Jeżeli po zjedzeniu grzybów masz niestrawność, nudności czy ból brzucha - natychmiast zgłoś się do lekarza. Objawy zatrucia grzybami mogą wystąpić od 1-2 godzin do 14 dni po zjedzeniu potrawy. Dlatego też nie wolno lekceważyć objawów zatrucia i mówić o tym, że jedliśmy grzyby - nawet jeśli miało to miejsce 2 tygodnie temu...
Objawy zatrucia grzybami
Nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha to podstawowe objawy zatrucia grzybami.
Ale zdarzają się też objawy, których nie wiążemy z działaniem grzybów: obfite, zlewne pory, łzawienie, bóle głowy, zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, zaburzenia widzenia, spadek ciśnienia a nawet zapaść.
Toksyny grzybów bowiem wywołują nie tylko zaburzenia gastryczne, ale również atakują układ nerwowy, wywołując zburzenia neurologiczne i halucynacje. A popularna olszówka czyli krowiak podwinięty powoduje rozpad czerwonych ciałek krwi. Dlatego po jakiekolwiek niepokojące objawy po zjedzeniu grzybów trzeba zgłosić lekarzowi.
Gdy zatruliśmy się grzybami - dobrze poinformować lekarza
- Jakie grzyby spożyliśmy i w jaki sposób były przygotowane (smażone, gotowane, suszone itp.)
- Ile grzybów zjedliśmy...
- Kto jadł grzyby razem z nami i czy też pojawiły się u tej osoby symptomy zatrucia
- Kiedy pojawiły się objawy zatrucia i ile czasu upłynęło, zanim zgłosiliśmy się do lekarza
- Gdzie kupiliśmy trujące grzyby (las, sklep itp.). To pomoże w zidentyfikowaniu toksyny, która nas zatruła. Do czasu przyjazdu lekarza należy pić też wodę z solą, aby sprowokować wymioty i aby treść pokarmowa nie zalegała w żołądku. Wymiociny także należy zabezpieczyć do analizy.
Leczenie zatruć grzybami
Kiedy zatrujemy się grzybami, lub gdy podejrzewamy u siebie zatrucie - od razu wypij mleko. Mleko pomaga w wiązaniu toksyn, aby nie uszkadzały wewnętrznych organów i jest to najlepszy środek, jaki możemy sami zaordynować. Natychmiast trzeba wezwać lekarza, gdyż aby uratować życie zatrutym grzybami - trzeba zrobić płukanie żołądka, wywołać wymioty i zapobiec odwodnieniu. Czasami chorzy wymagają podania odtrutki.
Lekarzowi należy pokazać jaką potrawę z grzybów zjadł pacjent i to, co zwymiotował. Jeżeli skutki zatrucia są duże, to może dojść do przeszczepu wątroby, a nawet zgonu.
Powodzenie w leczeniu zależy od rodzaju zjedzonych grzybów i ich ilości. Zatrucie borowikiem szatańskim lub olszówką daje objawy w postaci nudności, wymiotów, bólów głowy i brzucha po ok. 3-5 godzin po zjedzeniu. Symptomy zatrucia śmiertelnie groźnym muchomorem sromotnikowym mogą się pojawić nawet po kilkunastu godzinach. Natomiast zatrucie zasłonakiem rudym, który zawiera toksynę uszkadzającą nerki, daje o sobie znać dopiero po 14 dniach!
W przypadku zatrucia się muchomorem sromotnikowym - możemy sobie odebrać jakiekolwiek szanse na przeżycie - jeżeli nie wezwiemy lekarza. Zatrucie tym grzybem jest śmiertelnie niebezpieczne, a w procesie działania toksyny następuje krótki okres poprawy, który może uśpić czujność. Po nim następuje pogorszenie kończące się zgonem. Badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy.
Obalamy mity na temat trujących grzybów
Niejadalne grzyby mają gorzki, niedobry smak. MIT - Najgroźniejszy muchomor sromotnikowy jest bez smaku, a jego zapach jest przyjemny i słodki.
Bywa, że jadalny grzyb zwany goryczakiem żółciowym jest mylony z borowikiem szatańskim i uważany za trujący. Tymczasem nie jest to trujący grzyb, a jedynie nikt go nie może zjeść ze względu na jego gorzki smak.
Trujący grzyb po rozkrojeniu zabarwia się na sino. MIT - Zmiana zabarwienia nie ma żadnego związku obecnością toksyn w grzybach. Bardzo często jadalne grzyby sinieją po przekrojeniu.
Cebula czernieje, gdy położymy jej plaster na trującym grzybie. MIT - Czerniejąca cebula jedynie pokazuje, że grzyb zawiera związki siarki.
Olszówka przestaje być toksyczna po wielokrotnym wygotowaniu. MIT - Bez względu na długość gotowania olszówka zawiera toksyny powodujące rozpad czerwonych ciałek krwi.
Aby ustrzec się zatrucia grzybami
- Zbieraj tylko znane ci grzyby.
- Jeżeli masz wątpliwości co do gatunku grzyba - lepiej pozostaw go w lesie.
- Bardzo wiele grzybów trujących przypomina gatunki jadalne.
- Nie sugeruj się smakiem grzyba podczas zbierania, gdyż niektóre trujące grzyby jak np. muchomor sromotnikowy - mają przyjemny zapach i słodkawy smak.
- Nie bierz pod uwagę tego, że grzyb ciemnieje po przekrojeniu, gdyż wiele jadalnych grzybów tak się zachowuje.
- Nie podawaj grzybów ani potraw z grzybów małym dzieciom.
- Nie zbieraj malutkich grzybów, które jeszcze nie wykształciły cech swego gatunku.
- Nie kupuj suszonych grzybów od nieznanych osób.
Zobacz indeks najbardziej trujących grzybów
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz