sobota, 30 lipca 2016

Szparagi - wegetariańskie przepisy - jak rozpoznać świeże szparagi

Szparagi - zdrowie - oczyszczenie organizmu - dieta


Warzywo to odmładza, uwalnia organizm od toksyn, dostarczają niewiele kalorii, więc można je zajadać do woli. Sezon na nie jest bardzo krótki, więc warto korzystać póki są w sklepach takie świeżutkie i pachnące.



Jak rozpoznać świeże szparagi?


Wystarczy spojrzeć na ich końcówki. Muszą być jędrne i ściśnięte w palcach powinny puścić sok. Nie kupuj za grubych białych, bo będą łykowate i zdrewniałe. Zielone i fioletowe mogą być grube, nie ma to znaczenia.

Z czym jeść szparagi?


Zielone są efektownym dodatkiem do sałatek i gorących dań

Białe mogą się przydać do kremów lub podajemy je jako przekąskę owinięte plastrem żółtego sera. Zawsze sprawdzą się podane prosto z garnka, polane bułką tartą zarumienioną na maśle, posypane posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i koperkiem.

Sałatka ze szparagów z grilla
  • 350 g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 cukinie
  • 200 g sera haloumi lub oscypka niewędzonego
  • garść rukoli
Dressing

1/3 szklanki oliwy
garść listków bazylii
ząbek zmiażdżonego czosnku
sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć półkę papierem do pieczenia. Pomidory przekrój na pół, skrop oliwą, posyp ziołami i piecz 20 minut skórką do dołu. Szparagi oczyść i ugotuj (3-4 minuty) po czym zahartuj w zimnej wodzie. Cukinię pokroić w plasterki i wrzucić na blaszkę, skropić 3 łyżkami oliwy i przyprawić do smaku. Piekarnik przełączyć na funkcję grillowania. Warzywa zapiekać 2-3 minuty. Pokrojony ser w plastry i piecz na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Składniki dressingu zmiksować. Na półmisek wyłożyć szparagi, cukinię, pomidory i ser. Przykryć rukolą i skropić dressingiem.

Szparagowa zapiekanka z jajkiem
  • 15 dag żółtego sera
  • 8-10 zielonych szparagów
  • 400 g szpinaku baby
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Ser pokroić w paski. Szparagi umyć, przyciąć końce, jeśli są mocno wyrośnięte obrać skórkę do 1/3 wysokości. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty. Opłukać szpinak, osuszyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Dusić mieszając 1-2 minuty. Wyłożyć na formę do pieczenia szparagi, szpinak i ser. Jajka ubić w misce, wlać mleko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać masą jajeczną wszystkie składniki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić zapiekankę i piecz 30 minut aż do ścięcia się i zarumienienia jajek. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Na zimno też jest pyszna.

Zielone kanapki ze szparagami
  • 8 kromek chleba
  • szklanka zielonego groszku
  • pęczek szparagów, obranych i rozkrojonych wzdłuż na pół
  • 250 g kremowego twarożku
  • skórka starta z cytryny i sok
  • łyżka oliwy
  • szklanka mięty
  • 1/3 szklanki startego, twardego sera
  • sól i pieprz
Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, obsmażyć kromki chleba. Zblanszować groszek i szparagi (2-3 minuty), odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Zmiksować na gładką pastę twarożek, po połowie groszku i szparagów oraz skórkę cytryny i sok z cytryny. Resztę szparagów i groszku wymieszać z oliwą i przyprawić do smaku. Posmarować chleb pastą, dodać warzywa, posypać miętą i serem. 


Więcej ciekawostek o szparagach i ich leczniczemu działaniu znajdziesz tutaj:



© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz