wtorek, 13 grudnia 2016

Falafel - kotlety z ciecierzycy

Falafel


Kotlety z ciecierzycy

Składniki:
  • 400g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • łyżka zmielonego kminu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)
  • szklanka posiekanej pietruszki zielonej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka soku z cytryny
  • olej z pestek winogron (może być kukurydziany)
Sposób wykonania

Ciecierzycę wsypać do miski i zalać wodą. Woda powinna być około 10 cm ponad ziarna. Moczona ciecierzyca będzie powiększać swoją objętość, toteż nie należy się przejmować, jak jej objętość się zwiększy. Moczyć ciecierzycę całą dobę, odcedzić potem i nie wylewać wody, bo może się przydać.

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w krążki.

Ciecierzycę przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać czosnek, cebulę, przyprawy, natkę pietruszki, sok z cytryny i sodę. Wszystko razem zmiksować blenderem (może być grubo), a jeśli masa będzie zbyt gęsta, to dodać 1-2 łyżki wody w której moczyła się cieciorka.

Do wąskiego naczynia wlać olej (może być frytkownica), rozgrzać do 180 stopni C. Nabierać łyżką masę z cieciorki i formować z niej kulki. Smażyć partiami w głębokim oleju, aż się zarumienią (ok. 5 minut).

Na Bliskim Wschodzie kotlety z ciecierzycy podaje się w picie z dodatkami warzyw i sosów o różnych smakach. Jest to wspaniała i smaczna potrawa z której szczyci się Izrael i która stała się jego wizytówką. Smacznego :-)


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz