wtorek, 4 marca 2014

Spis produktów żywnościowych dla wegetarian

SPIS PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
DLA CODZIENNEJ DIETY WEGETARIAN!
PODSTAWOWA GRUPA POKARMOWA, JAKĄ KAŻDY WEGETARIANIN
JEŚĆ MUSI I POWINIEN I NIE TYLKO WEGETARIANIN,
ALE WEGETARIANIN PRZEDE WSZYSTKIM.


OWOCE: Pierwsza, podstawowa grupa owoców spożywanych przez wegetarian!
Gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jabłka, agrest, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, poziomki, jagody, borówki, żurawiny, brzoskwinie, cytryny, winogrona, kiwi, ananasy, banany, mango, awokado, granaty, morele, chlebowce, arbuzy, grapefruty, figi, melony
WARZYWA: Stanowią drugą podstawową grupę produktów żywnościowych, każdego wegetarianina.
Brokuły, sałata, cebula, czosnek, rabarbar, rzodkiewka, kapusta kiszona, szpinak, szparagi, nać pietruszki, cukinia, por, nać selera, dynia, kabaczek, oliwki, buraczki ćwikłowe, rzodkiew biała, rzepa, rzodkiew czarna, szczaw, korzeń imbiru świeży, kalarepa, papryka, ogórki kiszone, bób.
ZBOŻA: (mąki razowe i kasze)
Ryż brązowy (pełny), pszenica (płatki, mąka, ziarna), owies (płatki), jęczmień (chleb, kasze), gryka (kasze), żyta (chleb razowy, płatki), kukurydza (ziarno, mąka, kasze), soczewica, orkisz, sezam, proso.
ROŚLINY STRĄCZKOWE w diecie wegetarian to:
Bób, soja, groszek zielony, czarna fasola, czerwona fasola, a także przetworów sojowych jak tofu, mleko sojowe czy tempeh.
PODSTAWOWE ZIOŁA LECZNICZO - PRZYPRAWOWE I HERBATY ZIOŁOWE:
Pieprz ziołowy, pieprz cayenne, cynamon, imbir, majeranek, krwawnik, mlecz polny, żeń-szeń, bazylia, cząber, estragon, kminek, anyż, koper, mięta, pokrzywa, szałwia, dziurawiec, rumianek, skrzyp polny, bratek polny, róża dzika, liść jeżyny, liść maliny, perz, kozieradka, grzyby jadalne, oleje jadalne tłoczone na zimno, oliwa z oliwek, olej lniany, olej sezamowy, kiełki pszenicy, kiełki rzeżuchy, nasturcja, kiełki ciecierzycy, żywokost.
PONADTO WIELE PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW TAKICH JAK:
Orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje, orzeszki ziemne, słonecznik, migdały, pestki dyni i podobne.
Czysta woda mineralna niegazowana, produkty z mąk razowych jak zwykły chleb z pełnej mąki - podstawa żywienia wegetarian. Soki owocowe, klarowane (przetopione) masło ghi, charakterystyczny produkt żywnościowy wegetarian, naturalny cukier brązowy, miód pszczeli, pełne mleko kozie lub krowie.
PRODUKTY Z VITAMINĄ B12, która jest tylko w produktach z pełnej razowej mąki, czyli w chlebach pełnoziarnistych, w kiełkach pszenicy i ciecierzycy, w żywokoście, w produkcie sojowym zwanym tempeh, w mleku sojowym, czy drożdżach.
PRODUKTY DAJĄCE VITAMINĘ D: jak kozieradka czy grzyby jadalne.
VITAMINA F: Znajduje się w produktach takich jak olej lniany, sezamowy, oliwa z oliwek, kiełki pszenicy, nasiona lnu i słonecznika, soja, orzeszki ziemne.
MIKROELEMENTY takie jak: Fosfor obecny w pełnych ziarnach zbóż, orzechach i nasionach roślin, nasionach owoców. Mangan jako mikroelement, a to produkty takie jak: żurawiny, pieprz ziołowy, mąka sojowa. Selen (kiełki pszenicy, otręby lub pełne ziarna zbóż, kukurydza, grzyby jadalne.
VITAMINA PQQ znajduje się w naci pietruszki, owocach kiwi, papai, zielonej herbacie, zielonym pieprzu, i to jedyne źródło tej Vitaminy!

© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz