SPIS
PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
DLA
CODZIENNEJ DIETY WEGETARIAN!
PODSTAWOWA
GRUPA POKARMOWA, JAKĄ KAŻDY WEGETARIANIN
JEŚĆ
MUSI I POWINIEN I NIE TYLKO WEGETARIANIN,
OWOCE:
Pierwsza,
podstawowa grupa owoców spożywanych przez wegetarian!
Gruszki,
czereśnie, wiśnie, śliwki, jabłka, agrest, porzeczki, jeżyny,
maliny, truskawki, poziomki, jagody, borówki, żurawiny,
brzoskwinie, cytryny, winogrona, kiwi, ananasy, banany, mango,
awokado, granaty, morele, chlebowce, arbuzy, grapefruty, figi,
melony…
WARZYWA:
Stanowią drugą podstawową grupę produktów żywnościowych,
każdego wegetarianina.
Brokuły,
sałata, cebula, czosnek, rabarbar, rzodkiewka, kapusta kiszona,
szpinak, szparagi, nać pietruszki, cukinia, por, nać selera, dynia,
kabaczek, oliwki, buraczki ćwikłowe, rzodkiew biała, rzepa,
rzodkiew czarna, szczaw, korzeń imbiru świeży, kalarepa, papryka,
ogórki kiszone, bób.
ZBOŻA:
(mąki
razowe i kasze)
Ryż
brązowy (pełny), pszenica (płatki, mąka, ziarna), owies (płatki),
jęczmień (chleb, kasze), gryka (kasze), żyta (chleb razowy,
płatki), kukurydza (ziarno, mąka, kasze), soczewica, orkisz, sezam,
proso.
ROŚLINY
STRĄCZKOWE w diecie wegetarian to:
Bób,
soja, groszek zielony, czarna fasola, czerwona fasola, a także
przetworów sojowych jak tofu, mleko sojowe czy tempeh.
PODSTAWOWE
ZIOŁA LECZNICZO - PRZYPRAWOWE I HERBATY ZIOŁOWE:
Pieprz
ziołowy, pieprz cayenne, cynamon, imbir, majeranek, krwawnik, mlecz
polny, żeń-szeń, bazylia, cząber, estragon, kminek, anyż, koper,
mięta, pokrzywa, szałwia, dziurawiec, rumianek, skrzyp polny,
bratek polny, róża dzika, liść jeżyny, liść maliny, perz,
kozieradka, grzyby jadalne, oleje jadalne tłoczone na zimno, oliwa z
oliwek, olej lniany, olej sezamowy, kiełki pszenicy, kiełki
rzeżuchy, nasturcja, kiełki ciecierzycy, żywokost.
PONADTO
WIELE PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW TAKICH JAK:
Orzechy
włoskie, orzechy laskowe, pistacje, orzeszki ziemne, słonecznik,
migdały, pestki dyni i podobne.
Czysta
woda mineralna niegazowana, produkty
z mąk razowych jak zwykły
chleb z pełnej mąki
- podstawa żywienia wegetarian. Soki owocowe, klarowane
(przetopione) masło
ghi, charakterystyczny produkt
żywnościowy wegetarian, naturalny cukier brązowy, miód
pszczeli, pełne mleko kozie lub
krowie.
PRODUKTY
Z VITAMINĄ B12,
która jest tylko w produktach z pełnej
razowej
mąki,
czyli w chlebach pełnoziarnistych, w kiełkach
pszenicy
i ciecierzycy,
w żywokoście,
w produkcie sojowym zwanym tempeh, w mleku
sojowym,
czy drożdżach.
PRODUKTY
DAJĄCE VITAMINĘ D: jak kozieradka czy grzyby
jadalne.
VITAMINA
F: Znajduje się w produktach takich jak olej
lniany, sezamowy, oliwa z oliwek, kiełki pszenicy, nasiona lnu i
słonecznika, soja, orzeszki ziemne.
MIKROELEMENTY
takie
jak: Fosfor obecny w pełnych ziarnach zbóż, orzechach i
nasionach roślin, nasionach owoców. Mangan jako
mikroelement, a to produkty takie jak: żurawiny, pieprz ziołowy,
mąka sojowa. Selen (kiełki pszenicy, otręby lub pełne
ziarna zbóż, kukurydza, grzyby jadalne.
VITAMINA
PQQ znajduje się w naci pietruszki, owocach kiwi,
papai, zielonej herbacie, zielonym pieprzu, i to jedyne źródło tej
Vitaminy!
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz