PRZEPISY NASZYCH PRZYJACIÓŁ



PRZEPIS WOJTKA

SWEET PONGAL 

Potrzebujemy: 
  • 2 szkl. ryżu 
  • 2 dojrzałe banany 
  • garść rodzynek 
  • garść orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, inne - lub miks) 
  • 2 szkl. mleka 
  • 2 szkl. wody 
  • odrobinę tłuszczu (olej, oliwa, masło, ghee - do wyboru) 
  • 2 dojrzałe jabłka 
  • miód 
Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. W garnku podgrzewamy tłuszcz. Na podgrzany tłuszcz wsypujemy ryż i lekko prażymy. Dolewamy po 2 szklanki wody i mleka i podgrzewamy na ogniu. Między czasie kroimy orzechy na drobne cząstki. Na cząstki kroimy też jabłka i banany - ja kroję na kosteczki mniej więcej 0,5 cm. Akurat ja dokładnie wydrążam jabłka i nie obieram ze skórki.

Kiedy ryż zaczyna się gotować, dorzucam pokrojone owoce, orzechy i odsączone rodzynki. Mieszamy, dogotowujemy i... odstawiamy . Na konsumpcję przyjdzie czas.

Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości przy wysokich temperaturach, dlatego, nie żałując, dolewamy/dokładamy nasz pyszny miodek, gdy całość zdąży już ostygnąć do letniej temperatury. Lejący się jeszcze miód łatwiej nasyci danie. Po dodaniu miodu...odstawiamy.

Zazwyczaj Sweet Pongal jadam ze znajomymi po paru godzinach od przygotowania i ten czas uważam za optymalny. Smacznego 



PRZEPIS PAWŁA

WEGAŃSKI DESER TRUSKAWKOWY Z MUSEM ORZECHOWO-CZEKOLADOWYM

Składniki:
  • truskawki 
  • nektarynki (kilka sztuk) 
mus: orzechy nerkowca, migdały, nasiona dyni i słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane górskie.
  • daktyle 
  • cukier 
  • kakao 
Mieszankę orzechów i nasion oraz daktyle zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na godzinę lub więcej. Mielimy z nektarynkami i kakao na gładką masę, słodzimy do smaku. Truskawki mielimy delikatnie z cukrem. Podajemy z ryżem lub makaronem, lub same truskawki z musem.
Smacznego!


PRZEPIS SUGHRIWY 

SAŁATKA SPAGHETTI DEL MAR 

Skladniki: Algi typu spaghetti del mar ( pochodzą z Galicji), koncentrat syropu z jabŁek., brokuły, fasolka szparagowa (przecięta na pół), rzodkiewka (ćwiartki), ugotowana kukurydza, ocet umeboshi.

Vinagreta; orzechy włoskie (posiekane), mugi miso, koncentrat syropu z jabłek., oliwy z oliwek, starta skorka pomarańczy bio albo cytryny c, woda.

Zamocz algi w zimnej wodzie na 20 min. Po tym czasie odlej wodę, zalej następnie znów swieżą wodą i dodaj kilka kropli syropu z jabłek, gotuj z pokrywka na małym ogniu przez 20- 30 min, aż algi będą miękkie. 

Do Wrzącej wody z odrobiną soli, wrzuć brokuły, fasolkę szparagowa, gotuj na dużym ogniu bez pokrywy 2-3 min. Odcedzić warzywa, przepłucz je pod zimną wodą i osączyć. W tej samej wodzie sparz rzodkiewki 15 sec.i natychmiast, dodaj do nich kilka kropli octu umeboshi ( nabiorą pięknej różowej barwy). Wymieszać wszystkie warzywa z ugotowanymi glonami.

Vinagreta - Obrane orzechy włoskie wrzuć na gorącą, suchą patelnię (średni ogień), stale mieszając drewnianą łopatką (mają być podprażone, ale nie spalone!). w moździerzu utłucz je i dodaj pozostałe składniki, winagretu. Dobrze wymieszaj i dodaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję która ci odpowiada.


PRZEPISY JUSTYNY 

NALEWKA CZOSNKOWA

Składniki: 35 gramów czosnku; 200 ml spirytusu

Właściwości: kuracja oczyszcza organizm (tak konkretnie oczyszcza krew, ale dzięki temu oczyszczany jest powoli cały organizm) z toksyn, złogów itp., działa wzmacniająco, zapobiega przeziębieniom, infekcjom i poprawia krążenie.

Przyrządzanie: Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.

STOSOWANIE: Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do 25 kropli. Potem idziemy w dół od 25. Gdy dojdziemy do jednej kropli, dalej pijemy po 25 kropli do każdego posiłku. Krople się rozpuszcza w niewielkiej ilości wody lub mleka. (na mleku są smaczniejsze)

Podczas infekcji można również stosować tą nalewkę leczniczo, biorąc trzy razy dziennie po 25 kropel na wodę lub mleko, bez stosowania całej kuracji.

Mnie osobiście ta nalewka postawiła na nogi... A przy obecnie działającej służbie zdrowia i dostępnych lekach w aptekach (sama chemia!) taka nalewka to ratunek dla zatrutego świństwami organizmu.

UWAGA! Nalewka jest przeznaczona dla osób dorosłych. Kuracje nie należy robić częściej jak raz na rok. Na zdrowie!


WAFLE RYŻOWE Z AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORKAMI

Kto unika glutenu - proszę bardzo :) Wafle ryżowe z awokado i suszonymi pomidorkami. Na zdrowie :)

Awokado rozgniecione widelcem rozsmarować na waflach, na to pokrojone pomidory suszone ze słoika (ja kupuję suszone na słońcu). Dobrze smakuje z papryką czerwoną. Awokado w smaku jest dość mdłe, ale z pomidorami ok. Można posypać kiełkami (akurat mi się skończyły). Smacznego


PRZEPIS PATRYCJUSZA

ZUPA Z DYNI HOKKAIDO poparta słuszną kromką chleba 

Dynia Hokaido pokrojona na średnie kawałki, duży ziemniak, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, mleko kokosowe lub śmietana.

Dynię gotujemy z ziemniakiem ok. 10-15 minut a potem blenderem na miazgę! Dodajemy mleko kokosowe(ciut, ciut) sos sojowy i pieprz. Smacznego.



PRZEPISY BARTŁOMIEJA

VEGAŃSKA BANICA Z DZIKIEJ POKRZYWY

Ciasto: 250 gram maki bialej orkiszowej
  • 250 gram ciemnej maki orkiszowej,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • Szczypta soli,
  • Lyzeczka Sody, 
  • Lyzka oliwy z oliwek,
  • Woda.
Wszystkiego skladniki wymieszec az uzyska sie nieklejace ciasto.

Farsz: 300 gram dzikiej pokrzywy, duży słodki ziemniak, zielony mrożony groszek, marchew, cebula, cukinia, kurkuma, curry, sól, oliwa

PRZEPISY BOGUSI

Może na przywitanie podam przepis na babę ziemniaczaną, którą od czasu do czasu piekę bo lubię ziemniaki i wszystko co z nich da się wykrzesać.

BABKA ZIEMNIACZANA
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 30 dkg cebuli
  • 20 dkg pieczarek (ja daję 50 dkg)
  • 3 jajka dla tych którzy jedzą, zamiennik to mąka ziemniaczana.
  • 4 łyżki oleju
  • Tarta bułka, zamiennikiem płatki owsiane zamoczone i przemielone
  • majeranek
  • dowolne przyprawy które lubimy
  • sól, pieprz
Obrać ziemniaki. Połowę utrzeć na miazgę, a pozostałe - na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do ziemniaków wbić jaja, lub wsypać ze 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki tartej bułki, lub zamiennie płatki owsiane i wymieszać Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie też inne przyprawy. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko przesmarować tłuszczem i wypełnić masa ziemniaczaną. Piec w temp. około 150 stopni, przez 75 min. Po upieczeniu wyłożyć babę na półmisek podawać na gorąco z sosem pieczarkowym, lub pomidorowym i z dowolną surówką

Pycha babę zrobiłam na swoje urodziny, była hitem, trochę pracy ale warto.

Po kolei: Wstawiam wodę i wrzucam do niej ziele, listki i pieprz, wlewam olej rzepakowy na zimno tłoczony i wrzucam ze trzy lub cztery grzybki suszone. Następnie dodaję pokrojone warzywa w słupki, czyli: marchew, seler, pietruszka, dodaję do smaku liść kapusty surowej, obowiązkowo też cebula, duża, pokrojona również w słupki i to się pomału gotuje, jak warzywa są na pół miękkie dodaję 2 opakowania pokrojonych, również w słupki, boczniaków i pogotować wszystko razem, ja po prostu sprawdzam czy warzywa są już bardzo miękkie ( boczniaki się nie rozgotowują) no i dosmakowywanie, ja robię zasmażkę, przesmażam łyżkę czubatą mąki na oleju i wlewam do zupy, dodaję sos sojowy, wciskam czosnek, dodaję trochę koncentratu pomidorowego, zapomniałam napisać że wsypuję też , ze dwie łyżki przyprawy naturalnej, którą kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, oczywiście obowiązkowo gałka muszkatołowa, można oczywiście dodać jeszcze pietruszkę zieloną. Wiem że zasmażka jest ciężka, ale raz nie zawsze. Kombinujcie ze smakiem.


PASZTET SOJOWY

Zamoczyć 0,5 kg soi na 24 godziny, potem ugotować. Ugotować szklankę z czubem soczewicy czerwonej. Pieczarki, około 60 dkg przesmażyć z cebulką na oleju, zamoczyć 0,5 szklanki płatków owsianych.

Wszystkie produkty zmielić, dodać 2 jajka, może być bez, wtedy wiadomo, czubata łyżka mąki kartoflanej, ja dodałam też łyżkę masła, dodać sól, pieprz, zioła jakie się lubi, ja dodałam 5 smaków. Wymieszać wyłożyć do keksownicy, najlepiej na papier do pieczenia. Dodałam jeszcze do środka surowy kalafior, trochę dla ozdoby, okazało się że daje też specyficzny smak. No i chopsa do piekarnika na około 50 min w temperaturze 180 do 200 stopni. Był przepyszny. Zjedzony na jednym posiedzeniu.


PRZEPIS MARIANNY

KOKTAJLE

Przepis na koktaile - ekstra pożywne, wegańskie i surowe. 

Baza: Namoczony dzień wcześniej słonecznik - pół szklanki; namoczone dzień wcześniej płatki owsiane -pół szklanki 

*można dorzucić innych płatków, parę migdałów, orzechów laskowych, włoskich, nerkowców, DAKTYLE do posłodzenia, jagody Goji itp 

-rano miksujemy to i dodajemy co lubimy: truskawki / banany /jabłko/ gruszkę/ 
do bananów pasuje np kakao(najlepej surowe, ale niekoniecznie) /cynamon/ wanilia 
-uzupełniamy wodą, konsystencja może być budyniowa do zjedzenia łyżką lub płynna do picia 
-na koniec, przed samym jedzeniem/piciem (żeby nie tracić cennych wartości, które utleniają się po zmieleniu) w młynku do kawy można zmielić sezam/len/pestki dyni i posypać 

Wersja zupełnie bez owoców z samymi przyprawami : kakao, wanilia, cynamon i ziarnami z młynka do kawy na koniec jest nieco bardziej poprawna pod względem tej samej długości trawienia. Daje dużo siły i zdrowych kalorii, aż się chce biegać 


PRZEPIS PAULINY

PRZEPIS NA OBIAD

UWAGA: dokładnie siekać warzywa tylko nożem ceramicznym! 

Składniki: 
  • 0.5 kg ryżu - ugotować z dodatkiem soli himalajskiej (różowej) 
  • 1/4 kapusty pekińskiej - pokroić 
  • 1 cały brokuł 
  • 1/2 kalafiora 
  • 1/4 pora 
  • 1/2 opakowania roszpunki z Biedronki 
  • 1/2 opakowania rukoli z Biedronki 
  • 40 gram kiełków różnego rodzaju 
  • szczypta spiruliny 
  • szczypta czarnuszki 
  • szczypta sezamu 
  • szczypta soli ziołowej 
  • szczypta soli himalajskiej do smaku 
  • szczypta pieprzu ziołowego 
  • 1/2 szklanki oleju lnianego 
Brokuły oraz kalafior gotować 20 min na parze. Następnie drobno posiekane warzywa wymieszać z ryżem i przyprawami, na końcu dodając olej lniany.


PRZEPIS DARIUSZA

KASZA JAGLANA Z SUSZONYMI WARZYWAMI

Składniki:
  • ½ szklanki kaszy jaglanej 
  • ½ łyżeczki curry, kurkumy 
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego 
  • Szczypta pieprzu i ostrej papryki 
  • 4 łyżki oleju, 
  • 4 łyżki suszonej bazyli 
  • ½ szklanki wrzątku 
  • 4 łyżki suszonej warzyw 
Wykonanie: Do rondla dajemy olej, rozgrzewamy i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną. Po czterech minutach dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem przez 12 minut ( nie wolno w tym czasie podnosić pokrywki)

Kasza jest sypka każde ziarnko osobno, podobnie gotuję inne kasze, tylko wydłużam czas gotowania do 15 minut.


PRZEPIS ANNI 

BLOK

Składniki: 200 g margaryny palmy (4/5 kostki), 220-250 g (około szklanki) cukru, 4 łyżki kakao, 125 ml (pół szklanki) wody, 1 cukier waniliowy - opakowanie 16 g, 400 g mleka w proszku, 1-1,5 opakowania herbatników petit-beurre 

Opcjonalne dodatki: 200 g rodzynek, 70-100 g orzechów włoskich 

Palmę topimy w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy (około 10 min.) mieszając tak, aby cukier zaczął się rozpuszczać. Dodajemy kakao. Kontynuujemy podgrzewanie, dodajemy wodę. Wodę należy dolewać delikatnie tak aby mieszanina nie pryskała. Całość gotujemy przez kilka minut. W efekcie powinniśmy uzyskać jednolity syrop. Otrzymany syrop studzimy tak aby był letni (nie gorący). Jest to bardzo ważne aby syrop przed dodaniem mleka w proszku został dobrze ostudzony. Dodanie mleka do gorącego syropu spowoduje, że z syropu wydzieli się tłuszcz, który będzie zbierał się na powierzchni bloku! W tym czasie możemy przygotować dodatki: pokruszyć na ćwiartki herbatniki petit-beurre, obrać i rozgnieść orzechy włoskie, sparzyć i odcedzić rodzynki. Dodajemy mleko w proszku. Masa staje się gęsta więc do mieszania trzeba zaopatrzyć się w solidną łyżkę. Na koniec dodajemy herbatniki, orzechy i rodzynki. Ciepłą masę wkładamy do tortownicy lub na blachę. Po kilku godzinach gdy blok stwardnieje jest gotowy do spożycia. Smacznego! 



PRZEPISY HELENY

Uwielbiam dynię. Można z niej ugotować kilka dan. Najbardziej cenne jest to,że te przepisy od mojej babci. 

ZUPA Z DYNI 

Obieramy kawałek dyni ze skórki, kroimy w talarki, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Jak będzie już miękka, miksujemy, dodajemy 1l. mleka. Po zagotowaniu się dodajemy 2-3 stołowych łyżek kaszy manny, cukier, cynamon, trochę imbiru, szczyptę soli. Gotujemy 6 minut. Zupka gotowa.


DYNIA DUSZONA Z JABŁKAMI I MARCHEWKĄ

Składniki: pokrojona w kostkę dynia, marchewka, pokrojone w cząstki jabłka ze skórką.

Przyprawy: imbir, goździki, majeranek. Zagotować wodę, dodać majeranek, wlać 2-3 łyżki oleju, dodać marchew, dynię, jabłka. Doprawić cynamonem, imbirem, goździkami. Można dodać łyżeczkę zimnej wody. Smacznego!


HUMUS

Można ugotować cieciorkę, a można kupić w puszce, sok z jednej dużej cytryny, 3-4 duże łyżki Tahini (można zrobić samemu z prażonego sezamu z oliwą z oliwek, miksując na gładką pastę), 1/2 łyżeczki kminku, sol, pieprz, ja dodaje jeszcze pieprz kajeński dla pikantności. Można dodać parę łyżeczek wody, żeby była gładka. Bierzemy robot kuchenny, miksujemy Tachini z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, kmin, przyprawy i miksujemy na gładką masę, dodajemy cieciorkę i znowu dokładnie miksujemy. Podajemy na gładkim talerzu, posypany czerwoną papryką w proszku i ozdobiony oliwkami. Smacznego!


RATATUJ

2 bakłażany, 3 papryki w różnych kolorach, cukinia, 3-4 duże pomidory, można dodać trochę grzybów leśnych (mogą być pieczarki), 4 marchewki.

Każde warzywo umyć, pokroić w dość dużą kostkę i każde osobno poddusić. Podduszone warzywa układać warstwami w brytfance według kontrastowych kolorów: bakłaźany, marchewka, cukinia, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, grzyby i z wierzchu pomidory. Każdą warstwę z lekka solimy, dodajemy dużo róźnych przypraw-bazylia, majeranek, tymjanek, lubczyk, sól, pieprz. Dla tych, kto lubi dania pikantne, można dodać 1-2 ostre papryczki. Dusimy wszystko razem około 20 minut. Smacznego!


PILAW Z BAKŁAŻANEM 

!,5 szklanki ryżu, 4-6 łyżek oleju, 2 posiekane cebule, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 bakłażany, pokrojone w kostkę, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czilli, 0,5 łyżeczki kminu, 6 goździków, skórka starta z polowy cytryny, półtorej łyżeczki imbiru w proszku.

Ryż umyć, odsączyć. 1 cebulę i czosnek smażyć na oleju, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać pokrojony bakłażan, doprawić solą i czilli, smażyć na małym ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie. Rozgrzać pozostały olej, wsypać resztę cebuli, smażyć na ciemno-złoty kolor. Wsypać ryż do cebuli, dodać pozostałe przyprawy i sól, często mieszając smażyć, dopóki ryż nie będzie przezroczysty. Wlać 3 szklanki wrzątku, przykryć, gotować na małym ogniu do gotowości. Przed podaniem wymieszać ryż z bakłażanami. Jest bardzo smaczne i dość proste.


PYSZNE DANIE NA OBIAD 

25 deko pieczarek,1 duża cebula, opakowanie (20 deko) zarodków ziaren, szklanka makaronu świderki, sos pieczarkowy z opakowania. Podsmażyłam cebulę, pokrojoną w kostkę razem z pieczarkami, pokrojonymi w talarki, dodałam opakowanie kiełków, wszystko razem smażyłam około 5-7 minut. Zagotowałam w czajniku wodę. Dodałam na patelnię makaron i sos pieczarkowy, dokładnie wymieszałam, a potem dodałam około 250-300 gram wody (wodę po odparowaniu można dodawać, jeśli makaron jest twardawy) i gotowałam na średnim ogniu 10-12 minut. Sól,pieprz i przyprawy dodawać według własnego uznania. Ja dodałam dość dużo bazylii, zioła prowansalskie, paprykę ostrą (lubię dania pikantne). Wyszło bardzo smaczne i pożywne danie.


ROLADA Z TWAROGU I WARZYW

Potrzebujemy: 3 ząbki czosnku, 1 kg. twarogu, 4 słodkie papryki w różnych kolorach, 4 cukinie, pęczek koperku, szklanka śmietany, oliwki zielone, olej, kminek melony, sól, pieprz.

Papryki umyć i pokroić w paski o szerokości 1 cm. Czosnek drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, włożyć czosnek i papryki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 10 min. Zdjąć z ognia i dać całkowicie wystygnąć. Cukinie umyć, przekroić w bardzo cienkie długie paki. Wkładać po trochu we wrzącą posoloną wodę na 1 minutę. Wykładać na papierowe ręczniki.

Twaróg dokładnie wymieszać ze śmietaną. Oliwki pokroić w talarki. Koperek umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Dodać do twarogu i wszystko dokładnie wymieszać. Można dosolić i dopieprzyć (według upodobań).

Na wydłużonym półmisku ułożyć paski cukinii tak, żeby nakładały się jeden na drugi. Wyłożyć 1/3 twarogu. Położyć na twaróg połowę duszonej papryki, potem drugą część twarogu i resztę papryki. Wyłożyć resztę twarogu, wyrównać. Przykryć resztą pasków cukinii, polać delikatnie oliwą z oliwek. Postawić do lodówki na noc. Smacznego!


PRZEPISY MAŁGOSI

MLEKO MIGDAŁOWE - super alternatywa dla mleka krowiego
  • 1 szklanka migdałów 
  • 3 szklanki wody źródlanej lub mineralnej 
  • szczypta wanilii 
Migdały zalewamy lekko osoloną gorącą wodą, moczymy w wodzie całą noc. Potem wodę wylewamy i obieramy migdały ze skórki. Miksujemy je dolewając wodę 3 szklanki. W celu uzyskania delikatnej i klarownej konsystencji mleko należy przecedzać przez gazę lub gęste sito.

INNA WERSJA - MLEKO KOKOSOWO - MIGDAŁOWE
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1/2 szklanki migdałów 
  • 3 szklanki wody 
Robimy podobnie. Moczymy migdały i obieramy je Mieszamy je z wiórkami kokosowymi i wodą a następnie wszystko miksujemy jak wyżej. Mleko można odcedzić a resztę wykorzystać do np ciastek.


CIASTKA MIGDAŁOWE
  • 1 szklanka migdałów 
  • 2 średnie marchewki 
  • 10 dkg cukinii 
Migdały namoczyć dzień wcześniej a marchewkę i cukinię gotujemy. Wszystko razem miksujemy na masę. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym. Masę wylewamy do formy i władamy do piekarnika na 180 na około 30 minut. Trzeba pilnować bo ciastka szybko się przypalają. Kroimy ciastka w szachownicę. Można je jeszcze przypiec z drugiej strony. przepis ten jest dobry w specjalnej diecie dla dzieci z autyzmem bo nie zawiera mleka cukru i glutenu. Smacznego.


PYSZNY PASZTET
  • 2 duże pory 
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 1 szklanka orzechów laskowych 
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • trochę oleju 
Pory poddusić oddzielnie poddusić też pieczarki. Wszystko razem zmiksować. Dodać do tego zmielone orzechy i olej. Włożyć wszystko do foremki, posmarować olejem na wierzchu i piec około godziny. Pyszne. proporcje można modyfikować gdyby był zbyt płynny przed pieczeniem można dodać trochę mąki sojowej ale ja nie stosuję jej. Smacznego. 


AUTORSKI PRZEPIS DANUSI

WEGAŃSKI KREM DO CIAST I TORTÓW

Składniki kremu:
  • mleko sojowe (czekoladowe lub waniliowe, w zależności od tego jaki chcemy krem) 
  • olej roślinny 
  • cukier 
  • kakao/aromat 
  • można dodać kilka kropel cytryny 
Szklankę mleka sojowego, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki kakao lub aromat miksujemy blenderem (końcówką miksującą z nożami na najniższych obrotach) do uzyskania lekkiej pianki. Następnie cieniutkim strumieniem dodajemy olej, stale miksując, aż krem zgęstnieje. Im więcej oleju tym krem będzie gęstszy. Krem gotowy Smacznego!



KISZONKI WANDY 

Ostatnio dużo uwagi poświęciłam kiszonkom. Są bardzo zdrowe. Wszyscy znamy i chętnie jadamy kapustę kiszoną, ogórki kiszone/kwaszone/. Ja robię także kiszonkę z inspiracji Dr.Budwig. 

Składniki:
  • cebulki małe lub pokrojone w ćwiartki, 
  • cukinia zielona i żółta, 
  • brokuł lub kalafior, 
  • ogórki, 
  • kawałek dyni, 
  • kolorowe papryka, 
  • male papryczki chili, 
Przyprawy: gorczyca, listki laurowe, ziele angielskie, świeży chrzan, ząbki czosnku, koper świeży lub suchy. 

Pokroić warzywa w kawałki, paski, jak komu wygodnie. Na dno 5 litrowego słoja lub garnka kamiennego ułożyć koper, czosnek i chrzan. Dalej warstwami ułożyć warzywa, dodać przyprawy. Zalać przegotowaną, osoloną /1 łyżka soli na litr/wodą, przykryć słój lub garnek. Odstawić na kilka dni, lepsze jak postoją ok 10 dni. Wyglądają pięknie, a smakują genialnie. Polecam nowy,bardzo ciekawy smak. Ja zjadam je same, jako przekąskę. Smacznego.


GOFRY MIRO SŁAWA

Polecam ! dziś mój doświadczenie z gofrownicą. Żytni gofr, cudo. Czas wykonania 15 min. bardzo prosty przepis na dwa gofry niby chlebek .
  • 2 Łyżki zakwasu 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • szczypta soli 
Eksperymentalnie robiłem szybko, więc porcja na parę gofrów. W szklance wskazane produkty wymieszać dolewając letnią wodę i mąkę żytnią, tyle żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzaną gofrownicę rozprowadzić ciasto, piec 10 min. Można fantazjować z dodatkami ja miałem pod ręką siemię lniane płatki owsiane, czarnuszkę, na gofrownicę podsypałem troszkę otrębów. Smacznego! 



PRZEPISY MARZENY

ZUPA DYNIOWA Z KASZĄ JAGLANĄ I MIODEM

Kroimy dynię w kostkę - około kilograma, mniej lub więcej w zależności od ilości gębuś do jedzenia. I gotujemy w niedużej ilości wody. (lepiej rozrzedzić, bo zagęścić się nie da). Równocześnie gotujemy kaszę jaglaną- szklanka kaszy, dwie szklanki wody.

Łączymy ze zmiksowaną dynią, słodzimy miodem. Dla polepszenia smaku można dodać łyżkę gęstej śmietany. Do smaku pasuje olejek migdałowy, wiem, że to smak chemiczny, więc tylko troszeczkę. Pyszność!


PIERNIK Z MARCHWI

Jest znany, ale to smaczne, eleganckie i zdrowe ciasto i trochę pracowite, bo trzeba utrzeć 4 szklanki marchwi, połowę na mniejszych ząbkach tarki, a połowę na większych. 4 jajka wbijane po kolei rozmieszać mikserem z cukrem pudrem trzcinowym - pół szklanki wystarczy, ale można dodać więcej, potem dodać z pół szklanki roztopionego i wystudzonego masła ghi, 2 szklanki mąki orkiszowej, pół łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, rodzynki, orzechy jak do piernika. Płaska łyżeczka sody spożywczej. Połączyć z marchwią- delikatnie wymieszać. Piecze się dość szybko. Po wystudzeniu rozpuścić gorzką czekoladę w małej ilości wody i posmarować piernik.


KOTLETY SOJOWE a la ryba po grecku

Starte na tarce warzywa (paseczki): w dowolnej proporcji i ilości i cebula dość drobno pokrojona, uduszone na oleju z pestek winogron{piszą, że najlepszy do smażenia} a potem doprawione koncentratem pomidorowym i przyprawami, które lubimy kładziemy na kotlety sojowe z soi nie uprawiane metodą GMO. Do kotletów pasuje ryż, ale wyłącznie brązowy. Posypać natką pietruszki.

To jest dobre danie dla nowicjuszy wegetarian, bo poczęstowani naprawdę nie wiedzą, co jedzą, czy schabowe, czy filety z kurczaka.


MAKARON ZAPIEKANY
  • 1 opakowanie makaronu na łazanki 
  • 6 szt. paróweczek sojowych lub 1 mała brokuła 
  • 2 papryki (czerwona i zielona) 
  • 1 duża cebula 
  • 3 pomidory 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 300 dag pieczarek 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 20 dag sera żółtego (starty) 
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe 
  • 1 szklanka wody 
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 
Sposób przyrządzenia: Ugotuj makaron, opłucz w zimnej wodzie i odstaw na bok. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i uduś na patelni na jednolitą masę.

Cebulkę pokrój w dość dużą kostkę, ze szklij na patelni do miękkości (nie przysmaż), jej kolor ma być naturalny. Następnie dodaj paróweczki i jeszcze chwile duś razem z cebulką. Następnie dodaj pieczarki i duś około 8 minut. Potem dodaj czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w duże paski 2 cm /3 cm dusząc wszystkie składniki razem do chwili, gdy papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana (około 2-3 min). Dodaj ogóreczki i duś jeszcze około 5 min. Na koniec dodaj czosnek, masę z pomidorów i zalej szklanką wody ze słodką papryką. Wszystko razem duś przez chwilę do odparowania wody. Połączone w ten sposób składniki będą przypominały leczo. Pamiętaj o kolejności duszenia produktów, aby nie uległy rozgotowaniu.

Układaj na blasze do ciasta warstwami: makaron + warstwa produktów + makaron + warstwa produktów a na koniec posyp startym serem. Ilość sera zależy od Ciebie. Możesz posypać większą ilością, jeśli lubisz. Zapiekaj 15 min w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 stopni.

Uwaga! Tą zapiekankę można przygotować bez paróweczek sojowych. Możesz je zastąpić brokułą. Wtedy należy dodać brokuł razem z papryką, gdyż te produkty bardzo szybko będą miękkie. Dostosuj też odpowiednią ilość wody, przecieru i pomidorów, gdyż masa może zmienić gęstość.

Układaj na blasze do ciasta warstwami: makaron + warstwa produktów + makaron + warstwa produktów. Na koniec posyp startym serem. Życzę smacznego!!!


MIX POKRZYWY Z JOGURTEM

Opłukać i pokroić pokrzywę majową i zmiksować z jogurtem. Można dodać szczypiorek, rzodkiewkę i posolić do smaku. Zielony jogurt polecam ludziom, którzy specjalnie pokrzywy nie lubią. W tym wy daniu smakuje nawet dzieciom.





© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: stowarzyszenie-macierz.blogspot.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz