KWIATY I ROŚLINY TRUJĄCE

Niektóre kwiaty roślin trujących




Nie wolno ich zbierać i nie wolno nimi dekorować potraw!
  • azalia czyli rododendron lub różanecznik (Rhododendron, Azalea)
  • barwinek (Vinca)
  • chryzantema
  • glicynia (Wisteria)
  • groszek pachnący (Lathyrus odoratus)
  • hiacynt (Hyacinthus)
  • hortensja (Hydrangea)
  • irys (Iris)
  • jaskier (Ranunculus)
  • konwalia (Convallaria)
  • kaczeniec czyli knieć błotna (Caltha palustris)
  • krokus jesienny (Colchicum)
  • lantana pospolita (Lantana camara)
  • naparstnica (Digitalis purpurea)
  • oleander (Nerium oleander)
  • ostróżka (Delphinium)
  • powojnik (Clematis)
  • lobelia (Lobelia)
  • zawilec vel anemon (Anemone)
  • żonkile i narcyzy (Narcisuss)
Wiele jest także roślin trujących, którymi można się silnie zatruć. 
  • bieluń (datura)
  • konwalia
  • wiciokrzew
  • wawrzynek
  • zimowit 
  • barwinek
  • tojad
  • złotokap
Tych roślin nie wolno w żadnym wypadku spożywać!

A oto jakie skutki może spowodować zjedzenie trującego kwiatu lub rośliny.



Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat nadaje się do jedzenia - powinniśmy zrezygnować z jedzenia, bo trujących kwiatów jest bardzo wiele. 

Więcej o roślinach i kwiatach leczniczych znajdziesz na blogu:



© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz