Niektóre kwiaty roślin trujących
Nie wolno ich zbierać i nie wolno nimi dekorować potraw!
- azalia czyli rododendron lub różanecznik (Rhododendron, Azalea)
- barwinek (Vinca)
- chryzantema
- glicynia (Wisteria)
- groszek pachnący (Lathyrus odoratus)
- hiacynt (Hyacinthus)
- hortensja (Hydrangea)
- irys (Iris)
- jaskier (Ranunculus)
- konwalia (Convallaria)
- kaczeniec czyli knieć błotna (Caltha palustris)
- krokus jesienny (Colchicum)
- lantana pospolita (Lantana camara)
- naparstnica (Digitalis purpurea)
- oleander (Nerium oleander)
- ostróżka (Delphinium)
- powojnik (Clematis)
- lobelia (Lobelia)
- zawilec vel anemon (Anemone)
- żonkile i narcyzy (Narcisuss)
- bieluń (datura)
- konwalia
- wiciokrzew
- wawrzynek
- zimowit
- barwinek
- tojad
- złotokap
Tych roślin nie wolno w żadnym wypadku spożywać!
A oto jakie skutki może spowodować zjedzenie trującego kwiatu lub rośliny.
Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat nadaje się do jedzenia - powinniśmy zrezygnować z jedzenia, bo trujących kwiatów jest bardzo wiele.
Więcej o roślinach i kwiatach leczniczych znajdziesz na blogu:
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz