PRZEPISY WEGE JARKA

ŻUREK WEGETARIAŃSKI


Składniki na zupę dla 5-6 osób:
  • majeranek
  • czarny pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • 3 kg ziemniaków
  • 30 dag marchwii
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 10 dag rolady ustrzyckiej (ser wędzony)
  • koncentrat żuru


Do garnka wlewamy olej, tyle żeby dobrze zakryl dno. Wrzucamy paczkę mejeranku, ok 20 gram. Dosypujemy ok 5-7 gram pieprzu czarnego, 7-10 kulek ziela angilsiego, dwa listki laurowe i pozwalamy się tym przyprawom lekko podpiec. Trzeba uważać, żeby nie ich nie spalić. Następnie wrzucamy do garnka pokrojone na drobno ziemniaki i przez około 5 minut podduszamy razem z przyprawami. Następnie dorzucamy marchewke, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy dwoma litrami wrzątku i gotujemy pod przykryciem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie wlewamy pół litra żuru oraz wrzucamy pokrojony w paseczki ser wedzony, najlepiej samą skrórkę z tego sera. Czekamy aż wszystko zacznie się gotować i na bardzo małym ogniu trzymamy jeszcze garnek przez około 5 minut. Danie gotowe! Jak ktoś lubi, to może podawać z jajkiem. Smacznego!




WEGETARIAŃSKIE ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 


Zgodnie z obietnicą podaję przepis na wege "śledzie" w śmietanie. Ten przepis jest wersją wegańską i łatwo można ją zmodyfikować pod wersję wegetariańską zastępując mleko sojowe mlekiem krowim. Plastry 0,5 cm bakłażanów lekko podgotować w osolonej wodzie.Odsączyć. 
Przygotować zalewę: pół litra mleka sojowego, pół szkl. oleju, sok z 1/2 cytryny, może być cała cytryna, blanszowana cebula pokrojona w księżyce, ocet, sól i pieprz do smaku. Mleko z olejem miksujemy, tak jak robimy majonez domowej roboty, najpierw wciskamy sok z cytryny, potem stale miksując, cienką strużką lejemy olej do mleka aż osiągnie konsystencję śmietany, tzn tego oleju tak około pół szklanki, chodzi o to żeby mleko nabrało gęstszej konsystencji. Miksowanie mleka z olejem to ok 5 minut. Potem ostudzoną cebulę zalewamy śmietaną i zalewamy bakłażany całą zalewą. Najlepiej włożyć do lodówki na jakiś czas, aż się przegryzie. Smacznego.

GULASZ Z KOSTKI SOJOWEJ

Składniki:
  • olej
  • cebula
  • czosnek
  • kostka sojowa
  • ogórki kiszone
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mąka
W garnku podgrzewamy olej o podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. Jak już cebula się zarumieni dorzucamy kostkę sojową suchą (ilość zależy od indywidualnych potrzeb) i razem z cebulką ją podsmażamy. Kostka szybko się smaży, toteż należy przy niej stać i mieszać. Pod koniec smażenia dorzucamy kulki ziela angielskiego, liść laurowy i czosnek - najlepiej dwa ząbki, sól i pieprz. Zalewamy to wszystko gorącą wodą, w ilości dwukrotnie większej objętości niż kostkę z cebulą. Przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie kroimy w bardzo drobną kosteczkę jednego większego lub dwa mniejsze ogórki kiszone. Po upływie 15 minut wrzucamy ogórka do garnka oraz ewentualnie dolewamy wody, jeśli gulasz jest zbyt gęsty. Znowu pod przykryciem dusimy wszystko przez ok 15 min. Potem dorzucamy 4-5 łyżek stołowych koncentratu (zależnie od ilości gulaszu) i dalej wszystko dusimy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na końcu smakujemy czy czasem nie trzeba dać więcej pieprzu i soli, w kubku mieszamy łyżeczkę czubatą mąki z wodą i wlewamy do garnka, czekająć do wrzenia.
No i gulasz gotowy. Smacznego!

NAPÓJ IZOTONICZNY

Smaczny i zdrowy dla wszystkich ludzi aktywnych - Wersja Jarka
  • dwie łyżki stołowe miodu
  • dwie łyżeczki kakao
  • 1/3 cytryny
  • litr wody
Jak kogoś nie drażni to może dodać szczyptę soli, ja akurat nie lubię to nie daję. Tak prosto, tak tanio, tak smacznie i tak zdrowo! Pod każdym względem lepsze niż wszystkie powerade'y i isostary razem wzięte.



Jarek jest z nami na facebooku:


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com


1 komentarz:

  1. Brzmi bardzo smacznie! Podoba mi sie, ze przepisy te są ze zwykłych produktow, ktory praktycznie każdy ma w lodówce

    OdpowiedzUsuń