DOMOWE PRZEPISY ANI
DOMOWY CHLEB
*wieczorem ( lub rano przed pracą) przygotować - Zakwas
* wymieszać,
* odstawić na 2 godziny wyłożyć do formy
Wstawić do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę w temp.170-180 stopni
Ja po wymieszaniu odkładam sobie zakwas do następnego pieczenia i wkładam ciasto na chleb od razu do foremek. Zostawiam, aż sobie urośnie i do pieca.
Można sobie urozmaicać ziołami, suszonymi pomidorami itp. itd.
Otręby też nie zawsze daję. Po prostu jak kto lubi.
Foremki dobrze jest wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi albo słonecznikiem lub bułką tartą.
PLACKI Z KOTLETÓW SOJOWYCH
PYSZNY DESER
SMAŻONA KAPUSTA PEKIŃSKA
Smażyliście kiedyś kapustę pekińską - spróbujcie.
Wystarczy "pekinkę" pokroić. Do garnka lub na patelnie wlać olej i wrzucić kapustę.
Przyprawić wedle uznania. Pod koniec smażenia dodać pietruszkę lub koper. Bardzo lubię "pekinkę" w takiej postaci. Można sobie urozmaicać na swoje ulubione sposoby i smaki: czosnkiem, cebulą, pomidorami itp. itd.
KISZONA KAPUSTA
Jeszcze coś z kapustą tyle, że kiszoną.
Kapuchę wrzuć do gara. Do tego wrzucić pokrojone pieczarki (sporo), a teraz niespodzianka - dodajemy masło, nawet 1/2 kostki, a i może być więcej. Dodać pieprz, a z sola to ostrożnie, bo kapustka może być słona i nie będzie trzeba dosalać.
DOMOWY CHLEB
*wieczorem ( lub rano przed pracą) przygotować - Zakwas
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej
- odstawić w ciepłe miejsce ( na noc lub ok.8 godz)
- 1 kg mąki
- 3 łyżeczki soli
- 1/5 kostki drożdży
- 3/4 szklanki otrąb
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 3 i 1/3 szklanki ciepłej wody
* wymieszać,
* odstawić na 2 godziny wyłożyć do formy
Wstawić do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę w temp.170-180 stopni
Ja po wymieszaniu odkładam sobie zakwas do następnego pieczenia i wkładam ciasto na chleb od razu do foremek. Zostawiam, aż sobie urośnie i do pieca.
Można sobie urozmaicać ziołami, suszonymi pomidorami itp. itd.
Otręby też nie zawsze daję. Po prostu jak kto lubi.
Foremki dobrze jest wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi albo słonecznikiem lub bułką tartą.
PLACKI Z KOTLETÓW SOJOWYCH
- Ok 10 kotletów sojowych
- 2-3 jajka
- 1-2 łyżki mąki
- potarty ser
- przyprawy jakie kto lubi.
PYSZNY DESER
- Usmażyć naleśniki.
- Banany przekroić na połowę (wzdłuż)
- Zawinąć banana w naleśnik.
- Usmażyć na oleju.
- Posypać cynamonem i cukrem pudrem, no i zajadać.
- Mogą być jeszcze do tego lody.
SMAŻONA KAPUSTA PEKIŃSKA
Smażyliście kiedyś kapustę pekińską - spróbujcie.
Wystarczy "pekinkę" pokroić. Do garnka lub na patelnie wlać olej i wrzucić kapustę.
Przyprawić wedle uznania. Pod koniec smażenia dodać pietruszkę lub koper. Bardzo lubię "pekinkę" w takiej postaci. Można sobie urozmaicać na swoje ulubione sposoby i smaki: czosnkiem, cebulą, pomidorami itp. itd.
KISZONA KAPUSTA
Jeszcze coś z kapustą tyle, że kiszoną.
Kapuchę wrzuć do gara. Do tego wrzucić pokrojone pieczarki (sporo), a teraz niespodzianka - dodajemy masło, nawet 1/2 kostki, a i może być więcej. Dodać pieprz, a z sola to ostrożnie, bo kapustka może być słona i nie będzie trzeba dosalać.
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz