ANIA GOTUJE

DOMOWE PRZEPISY ANI

DOMOWY CHLEB

*wieczorem ( lub rano przed pracą) przygotować - Zakwas 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • odstawić w ciepłe miejsce ( na noc lub ok.8 godz)
*rano( lub po przyjściu z pracy)
  • 1 kg mąki 
  • 3 łyżeczki soli 
  • 1/5 kostki drożdży
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 3 i 1/3 szklanki ciepłej wody
Proporcje nasion można sobie regulować jak pasuje.
* wymieszać, 
* odstawić na 2 godziny wyłożyć do formy

Wstawić do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę w temp.170-180 stopni
Ja po wymieszaniu odkładam sobie zakwas do następnego pieczenia i wkładam ciasto na chleb od razu do foremek. Zostawiam, aż sobie urośnie i do pieca.
Można sobie urozmaicać ziołami, suszonymi pomidorami itp. itd.
Otręby też nie zawsze daję. Po prostu jak kto lubi.
Foremki dobrze jest wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi albo słonecznikiem lub bułką tartą.


PLACKI Z KOTLETÓW SOJOWYCH
  • Ok 10 kotletów sojowych 
  • 2-3 jajka
  • 1-2 łyżki mąki
  • potarty ser
  • przyprawy jakie kto lubi.
Kotlety sojowe ugotować i jak ostygną pokroić w kostkę-drobną; Jajka z mąką roztrzepać w misce- posolić; Dodać pokrojone kotlety i potarty ser. Wymieszać i można smażyć.



PYSZNY DESER
  • Usmażyć naleśniki. 
  • Banany przekroić na połowę (wzdłuż)
  • Zawinąć banana w naleśnik.
  • Usmażyć na oleju.
  • Posypać cynamonem i cukrem pudrem, no i zajadać. 
  • Mogą być jeszcze do tego lody.
Smacznego.


SMAŻONA KAPUSTA PEKIŃSKA

Smażyliście kiedyś kapustę pekińską - spróbujcie.
Wystarczy "pekinkę" pokroić. Do garnka lub na patelnie wlać olej i wrzucić kapustę.
Przyprawić wedle uznania. Pod koniec smażenia dodać pietruszkę lub koper. Bardzo lubię "pekinkę" w takiej postaci. Można sobie urozmaicać na swoje ulubione sposoby i smaki: czosnkiem, cebulą, pomidorami itp. itd.


KISZONA KAPUSTA

Jeszcze coś z kapustą tyle, że kiszoną.
Kapuchę wrzuć do gara. Do tego wrzucić pokrojone pieczarki (sporo), a teraz niespodzianka - dodajemy masło, nawet 1/2 kostki, a i może być więcej. Dodać pieprz, a z sola to ostrożnie, bo kapustka może być słona i nie będzie trzeba dosalać.




© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz