Potrawy z kapusty - surówka- sałatka - zapiekanka
Surówka z marchewką i szczypiorkiem
- kawałek białej kapusty
- mała marchewka
- szczypiorek
- sok z cytryny
- łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Kapustę oczyścić i dość drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Obrać marchewkę, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Kapustę wymieszać z marchewką i szczypiorkiem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połączyć z majonezem i śmietaną.
Sałatka z jabłkiem i koperkiem
- kawałek główki czerwonej kapusty
- łyżka soku z cytryny
- jabłko
- koperek
- 2 łyżki oleju
- sól, cukier
Kapustę oczyścić i poszatkować, następnie wrzucić do gorącej wody, gotować na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce, aż zrobi się miękka. Odcedzić, ostudzić, skropić sokiem z cytryny. Jabłko obierz, pokrój w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Kapustę połączyć z jabłkiem i koperkiem, doprawić do smaku solą i cukrem, polać olejem, wymieszać.
Zapiekanka z brukselki z żółtym serem
- 75 dag brukselki
- 1 łyżka oleju
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyżki tartej bułki
- cukier, sól
Brukselkę oczyścić i opłukać. Wrzucić na lekko osolony i posłodzony wrzątek i ugotować na półmiękko w odkrytym naczyniu. Dokładnie osączyć i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Posypać serem i tartą bułką. Całość wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.
Więcej informacji o kapuście - rodzajach, gatunkach i zastosowaniu znajdziesz tutaj:
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: http://wege-przepisy.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz